MISIR UNU
MISIR, binlerce yıldan beri tarımı yapılan birkaç ender bitkiden biridir. Yapılan tüm arkeolojik kazılardan elde edilen bulgular,mısır bitkisinin 8.000 ile 10.000 yıllık bir geçmişi olduğunu göstermektedir. Mısırın Dünya’ya Amerika kıtasından yayıldığı bazı araştırmalar sonucunda tespit edilmiştir. Mısır bitkisi, yüksek çoğalma oranı (bir taneden, yaklaşık bin tane meydana getirmesi)ve yüksek verim potansiyeli sayesinde çok hızlı bir şekilde bütün dünyaya kolaylıkla yayılmıştır. Mısır, tropik, subtropik ve ılıman iklim kuşaklarında yetişebildiği için, dünyanın hemen hemen tüm ülkelerinde az çok mısır tarımı yapılabilmektedir. Bu bitkiye, ülkemizde mısır adının verilmiş olması ise bu bitkinin Mısır ve Suriye üzerinden girdiğinin bir göstergesidir.
Mısır, dünyada buğday ve çeltikten sonra en fazla tarımı yapılan bir tahıl bitkisidir. Mısır ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yetiştirilebilmesine karşın, en çok Karadeniz Bölgesi’nde yoğunlaşmıştır.
MISIR UNU
Mısırlar toplanıp dış kabukları kopartıldıktan sonra küflenmeyecek şekilde güneşe serilip iyice kurutulurlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bu kurutma işlemi büyük kurutma makineleriyle de sağlanmaktadır. Ayrıca kurutma işleminde kocan halinde olan mısırların fırında kavrularak hem daha hızlı kuruması ve mısırların kavrulması ile mısırın daha doygun bir lezzeti olur. Daha sonra kuruyan mısırların ufalanıp koçanlarından ayrılması gerekir. Tanelere ayrılan mısırlar değirmenlere götürülür ve iyice öğütüldükten sonra un halini alırlar. Açık sarı renkte, ince, yumuşak yapısı vardır kavrulmuş mısırın diğer mısıra nazaran daha koyu ve daha yoğun bir kokusu vardır. Mısır unu opak olmasına ve suda çözündüğünde beyaz kalmasına rağmen, ısı bu çözeltiyi saydam hale çevirir.
BAZI KULLANIM ALANLARI;
– Dolgu macunu, yapıştırıcı olarak kullanılır.
– Ekmek yapımında kullanılır
– Et ve balık pişirmede kullanılır
– Kek ve çorba yapımında kullanılır
– Hamur işlerinde kullanılır
MISIR UNUNUN FAYDALARI;
– Mısır unu, ciltteki toksinlerin atılmasını sağlıyor. İçindeki çeşitli vitaminler sayesinde ciltteki toksinleri attığı belirtilen mısır unu, zararlı UV ışınlarına karşı da cildi koruyor.
-Mısır unu vücudun çeşitli yerlerinde meydana gelen kararmaları önlüyor.
– Mısır ununda bulunan çeşitli vitaminler siyah nokta ve sivilce oluşumunu da önleyerek, cildin nemlenmesini sağlıyor.
– Mısır unu, çinko açısından zengin olduğu için hücrelerin yenilenmesini sağlıyor ve DNA için sağlıklı proteinler içeriyor.
-Mısır unu, potasyum, magnezyum, fosfor, demir, folik asit ve lif açısından zengindir.
– Mısır unu cilt ve tırnak sağlığına fayda sağlıyor. Kansızlığı gidermede de faydalı olan mısır ununun, göz sağlığını koruduğu da ifade ediliyor.
– Mısır unu, arpa ve buğday ununun aksine gluten içermez. Çölyak olarak bilinen gluten alerjisine sahip olan kişiler yapışkan bir protein olan gluteni sindiremezler. Bu kişiler ekmek, tatlı, köfte vb. yiyeceklerinde buğday unu yerine mısır unu kullanabilirler. Burada gluten hassasiyetiniz eğer çok fazla ise durum değişiklik göstere bilir.
MISIR UNUN KORUNMA ŞEKLİ;
Serin, kuru ve kapalı yerlerde cam veya plastik olması tercih edilen kapalı bir kutu içerisinde saklanmalıdırlar. Buzdolabı, serin ve kuruluk açısından uygun bir saklama yeridir ancak un, dolap içindeki kokuları çok hızlı emer. Çözüm olarak un, ek bir saklama kabı veya poşetle korunabilir. Üzerine bir defne yaprağı, at kestanesi veya ceviz yaprağı konulması böcek ve kötü kokuları mısır unundan uzak tutmakta yardımcı olacaktır. Bu saklama yöntemlerini diğer un ve tahıllarda da uygulayabilirsiniz. Katkısız ve doğal olan unların içerisinde beyazlatma ya da sarı göstermek için katkı maddesi içermez. Özellikle raf ömrünü uzun tutmak için, kimyasal katkı maddesi olmadığından almış olduğunuz tüm doğal unları bu şekilde saklayıp muhafaza etmelisiniz. Uzun süre bekleyen mısır unu, görünüş itibari ile hafif kararma ve yenildiği zamanda acı bir tadı olur.